نویسنده : ADMIN
![]() |
![]() |
صحبت های زیر در نشست نقد و بررسی بازی میرمهنا انجام شده که بهنام اقاجانی مدیر فنی بازی میرمهنا این سخنان را ایراد کرده اند.
لازم دانستیم این مطالب را به شما دوستان نیز انتقال دهیم تا با چهره ی واقعی نهاد هایی مثل بنیاد بیشتر اشنا شوید.
بهنام اقاجانی»»
حدودا ۴ ماه از شروع انتشار بازی میرمهنا گذشت و بالاخره زمانی که خیلی منتظرش بودم تا بتونم دغدغه هام رو بیان کنیم رسید.
متأسفانه خیلی از خبرگزاری ها رو بررسی کردم، اما متأسفانه حتی خبرگزاری مثل خبرگزاری فارس هم ظاهراً نمی دونه چجوری باید یک مطلب رو درست درج کنه، که حتی اسم من رو « بهنامک آقاجانی » بنویسه و « کارشناس هنری » معرفی کنه، بعد هم بجای نقل قول حرفهای خودشون رو بنویسن. واقعاً همه کارهای ما حتی بازی ساختنمون جای تأسف داره.
از اونجایی که هیچ سایتی مطالب رو اونجور که باید و شاید انتقال نداد تصمیم گرفتم حداقل حرفهای خودم رو خودم بنویسم که کسی نتونه چیزی رو به من نسبت بده. بنابراین حرفهای خودم رو تحریر می کنم:
« شروع نقل قول
لازم می دونم که در مورد سه نکته مهم که استدلال مشترکی برای تمام سئوالات نقد بازی میرمهنا هست بیان کنم
زمانی که برای گرفتن بازی آرش کمانگیر به بنیاد مراجعه کردیم، گفتند که توان فنی نداریم و قرار شد پروژه کوچکتری رو انتخاب کنیم. ما هم به پروژه بازی میرمهنا فکر کردیم و زمان برآوردی ما ۱۸ ماه بود. در همین جا لازمه آماری از یک بازی موفق ارائه بدم.
- در بازی Call of Juares II، تعداد ۱۵ نفر برنامه نویس فعالیت داشتند که از ۱۵ نفر ۵ نفر ارشد برنامه نویس بودند. غیر از این تعداد ۱۲ نفر برنامه نویس موتور بازی فعالیت داشتند در صورتیکه در بازی میرمهنا جمعاً سه برنامه نویس که ۲ نفر حدود ۸ ماه در پروژه فعالیت داشتند وجود داشت
- همینطور تعداد ۱۵ نفر Level Artist, Level Designer در بازی COJ فعالیت داشتند و این عدد در میرمهنا ۵ بود.
- تعداد ۹ نفر ۲D Artist & Concept که در بازی میرمهنا ۱ نفر بود.
- تعداد ۱۷ نفر ۳D Modeler, Animator که در بازی میرمهنا حدود ۷ نفر بود.
- این در حالیست که قیمت موتور بازی COJ حدود ۱۷۰،۰۰۰ دلار بوده و قیمت موتور بازی میرمهنا ۱۰۰۰ دلار بود.
- هر دو پروژه حدود ۲۰ ماه زمان تولید داشتند.
اما ظاهرا کارشناسان بنیاد تشخیص دادند که این اعداد و ارقام اشتباه است و زمان پروژه را از ۱۸ ماه به ۸ ماه تقلیل دادند. از تیم اکسپرتر حذف شد، تیم دیزاین نصب شد و بودجه هم…
مورد بعدی دیدگاه صنعتی در تولید بازی میرمهنا است.
بودجه پیشنهادی ما برای پروژه حدود ۱۱۰ میلیون برای ۱۸ ماه کار بود که بنیاد آن را به ۵۳ میلیون تعدیل کرد یه بهتر بگوییم تقلیل داد. از این ۵۳ میلیون ۸۰% مشارکت کرد که سهم پرداختی بنیاد ۴۳ میلیون تومان می شود. مالیات هم که ۳ میلیون تومان کم شد و شد ۴۰ میلیون تومان. با این حساب به توجه به حداقل تیم میرمهنا که ۱۳ نفر می بود به طور متوسط نفری ۴۰۰،۰۰۰ تومان در ماه در آمد ماهانه داشتند که ظاهراً مبلغ بسیار خوبی برای امرار معاش است. پس از ۸ ماه کار پروژه آماده شد اما خود تیم تمایل داشت آنرا ادامه دهد و با مذاکره ای با بنیاد تصمیم گرفته شد که به زمان پروژه افزوده شود. پس از ۴ ماه بنیاد ۱۰ میلیون متمم به پروژه اضافه کردند و کل مبلغ پرداختی به شرکت ۵۳ میلیون تومان شد. باقی هزینه موکول شد به فروش بازی که همان ۲۰% مشارکت شرکت بود. بازی حدود ۱۳۰ میلیون هزینه برداشت ( پس از ۲۰ ماه ) و بنیاد زحمت کشید و سود ۲۰% پروژه را به ۳۵% افزایش داد. بنابراین ۷۰ میلیون در نهایت به شرکت رسید که حقوق های ۵ ماه، ۷ ماه عقب افتاده تیم بود. از آنجایی که پروژه ۲۰۰ میلیون تومان فروش رفت پس ۱۳۰ میلیون تومان به بنیاد ملی بازیهای رایانه ای رسید. اگر ۵۳ میلیون پرداختی را کم کنیم، بنیاد ملی ۷۷ میلیون سود کرده است. اگر فرض کنیم که بنیاد برای رونمایی و مسائل این چنینی ردیف بودجه ای ندارد و فرض محال بگیریم که ۳۰ میلیون هزینه رونمایی بوده باشد پس حداقل بنیاد ۴۷ میلیون سود خالص کرده است. تصور کنید که ۵۰ میلیون سرمایه گذاری پس از ۲ سال حداقل ۵۰ میلیون سود خالص بدهد. و این جای سئوال دارد که زحمت واقعی را چه کسانی کشیده اند.
از طرفی همیشه بنیاد طوری ظاهر شده که انگار ضعیف است و توان کافی مالی ندارد. خیر، بنیاد بسیار از نظر مالی و اعتباری توانمند است. ساختمان بنیاد ملی اشتباه نکنم ۵ یا ۷ طبقه است. در یک طبقه و یک سالن یک خانم منشی، و نهایتاً دو تا سه کارشناس مشغول انجام وظیفه! هستند. این فضا معادل فضایی بود که تیم ۱۳ نفره میرمهنا در آن کار می کرد و به جرأت می توانم بگویم کل ساختمان بنیاد، فضای مناسب برای فعالیت ۱۰ تیم بازی سازی را دارد.
از طرفی بودجه های سالانه ۱ میلیارد، ۲ میلیارد!!!! کجا می رود و صرف چه می شود بسیار جای سئوال دارد. حتما اسرا پاسخ خوبی برای این سئوال است.
نکته آخر نقد پذیری تیم خواهد بود. ما همه اشتباهات پروژه را قبول داریم و همه نقد ها را کاملاً می پذیریم. اما در شرایط میرمهنا بهترین را انتخاب کردیم و برای تمامی مسائل و مشکلات اولویت قرار داده و به آن عمل کردیم. حدود فقط ۲۰ باگ که هر کدام شاید ۱ ماه نیاز به کار داشت برطرف نشد و حدود ۱۰۰۰ باگ ریز و درشت مرتفع شد تا محصول خوب باشد. اگر به من بگویند دوباره میرمهنا را بسازی بهتر می شود می گویم، خیر هیچ گاه بهتر نخواهد شد و تمامی تلاش خودم و تیم را برای تولید این بازی دیدم و امکان ندارد با شرایط موجود میرمهنا بشود پروژه بهتری از آن ساخت.
لازم به ذکر است که دیگر در ایران بازی نخواهم ساخت و برای همیشه این حرفه را ترک خواهم کرد، و فقط برای علاقه خودم بازیهای شخصی ( نه برای بازار ایران ) خواهم ساخت.
پایان نقل قول »
در نهایت دکتر مینایی بیان داشتند که « همانطور که آقای آقاجانی نقدها را پذیرفت ما هم می پذیریم، نمی گوییم کار ما ایراد ندارد ولی جای بررسی بیشتر این موضوعات وجود دارد. »
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط: text